0
Favoriter
0
Varukorg
Meny

Mental styrka - Vad spelar det för roll inom löpning vid träning och tävling?

Uthållighet, snabbhet och styrka kan man få genom daglig fysisk träning, men kan man också mentalt förbereda sig och utvecklas?

Mental styrka spelar en stor roll i tävlingsidrotten, men hur kan du dra nytta av det som hobbylöpare? Hur viktigt är huvudet för dig inom sport i allmänhet? Hur hanterar man nervositeten inför en tävling?

I följande artikel kan du läsa hur tre olika idrottare och personligheter hanterar detta ämne. Vikten av mental styrka ur perspektivet av professionella idrottare, idrottspsykologer och amatöridrottare.

Som en del av New Balances aktuella "Run You"-kampanj ägde ett panelsamtal rum, om ämnet mental styrka följt av en gemensam löpning i vår Keller Sports Store.

Panelsamtalet hölls av radiovärden Bene Gutjan och var inte bara tillgängligt för gästerna i vår butik utan även för tittarna på livestreamen via New Balance Facebook-sida.

Tre intressanta idrottare och personligheter var gäster i panelsamtalet. Professionell triathlet och New Balance-atlet Andi Böcherer, idrottspsykolog och extremlöpare Dr. Michele Ufer och hobbyidrottaren och influencern Lindarella deltog i den lilla diskussionen.

ANDI BÖCHERER - PROFESSIONELL TRIATHLET OCH NEW BALANCE ATLET

Andi Böcherer är vice europamästare på lång- och medeldistans. Först nyligen vann han Ironman 70.3 i franska Pays d'Aix. Nästa på hans agenda är Challenge Roth den 7 juli och årets höjdpunkt med Iron Man World Championships på Hawaii.

Den professionella triathleten har ett kanske avgörande tips till alla löpare: För att göra ett visst engagemang och för att öka motivationen att delta i vanlig löpning, gå med i en löpargrupp. För att uttrycka det ganska banalt, löpning kommer av att springa när man väl har hittat sitt fotfäste.

Mental tuffhet, hur jobbar proffsen med det? – Enligt Andi gör vissa proffs det mer medvetet, andra mer omedvetet. Vad som är säkert är dock att det inte kommer att fungera utan det.

Själv går han igenom varje löpning i sina tankar innan, vare sig det är på tävling eller träning. För det mesta räcker bara en kort stund för att han ska fokusera. För honom innebär mental styrka att vara motståndskraftig.

I början av sin karriär gick han bara iväg utan bekymmer och började springa. Nu för tiden är han fokuserad 1-2 timmar före tävlingen, värmer upp själv och gör helt enkelt sitt eget grej.

Ett lopp över Iron Man-distansen är förstås en helt annan sak än ett triathlon över normaldistansen eller en ren löpartävling. Vad händer i idrottarens sinne när något går fel på Iron Man? Andi berättar att i ett lopp som Iron Man är det normalt att saker går fel. Ett perfekt lopp är bara en illusion här.

Den professionella triathleten råder alla att vända loppets dåliga händelser till något positivt. Om till exempel dragkedjan på din tävlingsdräkt är trasig och du inte kan stänga den längre, bör du ta denna negativa händelse som en möjlighet att bevisa det för alla och dig själv genom att prestera bra trots de ogynnsamma omständigheterna.

De enkla tankespelen under tävlingen kan redan göra skillnaden. Istället för att springa från vätskestation till vätskestation ska du istället springa från kilometermarkör till kilometermarkör.

Räkna dock aldrig kilometrarna baklänges, hur långt det är till mål, utan blicka framåt. "Då har man något på plussidan", säger Andi Böcherer, och ur psykologisk synvinkel kan det vara en viktig fördel.

DR MICHELE UFER - SPORTPSYKOLOG OCH EXTREM LÖPARARE

Idrottspsykologen Dr. Michele Ufer kan inte bara rapportera om teorin om mental styrka inom idrotten. Som extremlöpare med ultralöpningar på 250 km genom öknen eller på polcirkeln kunde han tillräckligt ofta uppleva vikten av mental styrka. Från sitt 250 km långa lopp genom öknen kan han berätta om en avgörande faktor i hans huvud.

Man springer oavbrutet över sand och stenar, där den ena eller andra lilla stenen oundvikligen letar sig in i skon och fötterna "sväller" på grund av värmen, enligt extremlöparen.

För att bemästra denna obehagliga och även långvariga farliga situation ställde han in sig mentalt genom att föreställa sig vatten som rinner över hans fötter, som på stranden, med sin egen fantasi. Den fantasin gjorde smärtan uthärdlig på lång sikt.

Det finns olika varianter av mental träning. Den första att nämna är den vetenskapliga idrottspsykologin. Du går igenom träningen eller tävlingen i ditt sinne och visualiserar rörelsen, vilket kan ha en enorm inverkan på prestationen.

En annan variant består av att tänka igenom hela handlingsförlopp, steg för steg, till exempel en hel tävlingshelg. Denna rutin används inte bara av idrottare, även piloter och andra liknande yrken går också igenom sin uppgift i sina huvuden i förväg för att vara förberedda på alla eventualiteter.

Träning och utveckling av mentala förmågor och färdigheter - detta är den tredje varianten av mental träning enligt Dr. Michele Strand. Lär dig att kontrollera dig själv bättre, inom idrotten och även i resten av vardagen. Många entreprenörer tittar på vad som fungerar inom idrotten på ett mentalt plan, för här är resultaten direkt mätbara i form av faktiska prestationer. I resten av livet saknas ofta dessa återkopplingsprocesser.

Vad är vikten av att prata med sig själv under en träning eller tävling? – Enligt idrottspsykologen spelar de definitivt roll. Ledarstilen hos respektive tränare är ofta avgörande här.

Beroende på sättet resulterar träningsmetoden i bättre eller sämre prestation på grund av idrottarens självprat. Till exempel kan en auktoritär stil från tränarens sida leda till sämre prestation genom negativt självprat från atleten, medan en mer demokratisk stil kan ge positiva resultat.

LINDARELLA - HOBBYATLET OCH INFLUENCER

Lindarella är en amatöridrottare från München och har en egen mode- och fitnessblogg. Som influencer har hon redan jobbat med Keller Sports på det ena eller andra projektet. Disciplin och regelbundna träningspass är dubbelt så viktiga för henne, eftersom det inte bara påverkar hennes eget svagare jag, utan även hennes följare i sociala medier som vill hållas uppdaterade.

Men hon rapporterar också att det finns dagar då hon bara inte känner för det, precis som alla andra. Oavsett om det är träningen, det bokade framträdandet eller inlägget som ska skrivas.

Hon går också igenom sina löpningar i huvudet i förväg och planerar därmed förloppet, som kan spåras tillbaka till den första varianten av mental träning.

MAMMUT - Protect your Playground: Tänk noga innan du köper, välj miljövänliga alternativ och vårda dina produkter för att förlänga deras livslängd. Var medveten om att bergen är avgörande för vårt vatten och våra liv.
Solglasögon är ett måste i vårsolen för både UV-skydd och stilfaktor. De skyddar dina ögon från skadlig UV-strålning samtidigt som de ger din outfit en stilfull touch. Så, för ett säkert och coolt utseende i våren, glöm inte dina solglasögon!

KELLER SPORTS EXPERT ADVICE

VI TIPSAR

ÅRETS BÄSTA LÖPARSKOR 2024

Vilka är årets bästa löparskor? Här är de löparskor som vi tycker förtjänar en plats på listan över de bästa löparskorna 2024.

Läs artikel 

GUIDE

DÄRFÖR SKA DU BYGGA EN SKOROTATION

Kort sagt är skorotation en term för de löparskor som du byter mellan i din träningsrutin. Det kan vara allt från två par och uppåt, vilket vanligtvis dikteras av hur mycket du springer på veckobasis.

Läs artikel

GUIDE

BÄSTA RYGGSÄCKEN FÖR FRILUFTSLIV

Det finns ryggsäckar för alla utomhusaktiviteter, för terränglöpning såväl som för trekking. Men hur hittar man den perfekta outdoor-ryggsäcken?

Läs artikel

SPORTBUTIKEN ONLINE FÖR SERIÖSA IDROTTARE

Sedan 2005 har Keller Sports varit det självklara valet för seriösa idrottare och aktiva outdoor-intresserade som söker kvalitetsutrustning, råd och service.

Hitta den perfekta utrustningen av hög kvalitet för din sport på Keller Sports. Välj bland mer än 13 000 högkvalitativa sportskor, sportkläder och sportutrustning för din träning, hobby och nästa tävling. Vårt sortiment av sportartiklar är noggrant utvalt och erbjuder nybörjare, hobbyidrottare och tävlingsidrottare exakt rätt produkter för nya topprestationer.

Vi lägger stor vikt vid högkvalitativa material, övertygande funktionalitet och sportig design. För att uppnå detta har vi ett nära samarbete med välkända varumärken och nya aktörer inom sportvärlden. Tillsammans med dem och Keller Sports team väljer vi ut speciella sportartiklar för löpning, träning, vandring och skidåkning åt dig.

KELLER SPORTS ÄR EN RIKTIG SPECIALISTBUTIK

Keller Sports ingår i den nordiska sportgruppen WeSports och drivs tillsammans med några av Europas starkaste specialister inom löpning, träning, vintersport, outdoor och cykling. Våra specialistteam är  själva ambitiösa idrottare med många års erfarenhet av träning och tävling. Vi åker runt och närvarar vid lokala och nationella tävlingar. Vi brinner för sport. Det viktigaste för oss är att kunna hjälpa dig att utvecklas mot dina mål och i ditt intresse.

För att du inte ska behöva kompromissa med funktionalitet och komfort testas många av våra produkter av Keller Sports-proffs för att säkerställa deras praktiska användbarhet och prestanda. Löparskor, längdskidor, träningskläder eller vandringsutrustning - våra proffs tar med sig sportartiklarna in i träningen och testar fördelarna.

Bli inspirerad och motiverad och missa inte fler trender och nyheter om sportartiklar, varumärken och innovationer. Följ oss på Instagram eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

BESTÄLLA SPORTARTIKLAR PÅ NÄTET

... snabbt och enkelt! Hos Keller Sports kan du betala säkert med Svea-faktura, kredit- och debitkort eller PayPal. Välj din nästa sportutrustning från över 250 förstklassiga märken och få paketet bekvämt levererat hem till dig.

  • Sportartiklar av hög kvalitet och med premiumvarumärken
  • Inga fraktkostnader från ett ordervärde på 599 SEK
  • Nyheter, trender och insikter gratis i Keller Sports Expert Advice

MIN VARUKORG(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
TOTALT: 0 kr
TILL KASSAN

FAVORITER(0 artiklar)

Du har ännu inga favoriter
Sverige (SEK)
MENY