0
Favoriter
0
Varukorg
Meny

Hur länge håller löparskorna? När ska man byta?

Tillverkare av löparskor svarar gärna på frågan om hur länge skor och de teknologier som används håller: "The lifetime of the shoe". Men hur länge varar ett skoliv?

Hur länge kan du använda löparskor? När har en löparsko gått ut och när bör den bytas ut? Dessa frågor kan inte besvaras generellt.

Vi ger dig tips och råd om hur du känner igen slitaget på dina löparskor. Vi berättar också vad som påverkar löparskornas livslängd.


VARFÖR ÖVERHUVUDTAGET BYTA LÖPARSKOR?

När du har en ny löparsko ger den den bästa prestandan. Den är inte inbruten än, men dämpningen är starkast och yttersulan ger det bästa greppet.

Med tiden försämras skorna, dämpningen och greppet. Detta kommer att ha en betydande inverkan på din löpning.

På grund av den svagare dämpningen blir belastningen på dina leder högre vid löpning. Som ett resultat uppstår skador på vrister, knän eller höfter snabbare.

Med ett svagare grepp kan du inte längre trycka dig från marken med full kraft. Detta kommer att göra din löpning mindre effektiv och mindre dynamisk. Bortsett från det är halkrisken större, särskilt på våta stigar. Ta hand om din hälsa.

Detta sker så klart inte över en natt och du behöver inte köpa nya löparskor varannan vecka. Det finns dock tydliga tecken när dina löparskor är utslitna och bör bytas ut.


FÖRSTA INDIKATIONER AV SLITAGE PÅ DINA LÖPARSKOR

Det enklaste sättet att känna igen slitage är att titta på nötningsmönstret på löparskorna på yttersulan. Det kommer att vara starkast i fram- och hälområdet, eftersom det är här de största tryckpunkterna finns.

Titta på dina skor underifrån och, i likhet med bildäck, kontrollera om du fortfarande har struktur på sulan. Om yttersulan redan är hal eller till och med helt nedsliten är det ett tydligt tecken på att du behöver nya löparskor.

Du kan se en andra ledtråd på mellansulan. Mellansulan på löparskor är gjord av en skumblandning som dämpar och samtidigt återför energi till foten. Som alla dämpningsmaterial kommer mellansulan inte att återhämta sig helt över tiden.

Så den kan inte längre garantera full dämpning. Du kan se detta från utsidan när mellansulan visar små sprickor eller veck. Detta är ytterligare en indikation på att dina löparskor börjar bli slitna.

Du kan också se nästa ledtråd i det övre materialet på dina skor. Oftast är den gjord av ett lätt nätmaterial eller något liknande.

Om övermaterialet buktar ut eller till och med har hål bör du fundera på nya löparskor. Ovandelen håller din vanliga fot stabil i skon. Kan den inte längre göra detta ökar risken för skador.

Dessutom är det alltid ett bra tips att ta på sig skorna, vicka med tårna och sakta lägga vikt på foten runt om. Du kan ofta använda detta för att avgöra om skon fortfarande sitter som den ska. På så sätt kan även ojämnheter i sulan fastställas.

En sak är klar: du ska aldrig känna dig obekväm i skon. Testa det och se om dina löparskor inte redan har överskridit sin livslängd.

VAD PÅVERKAR SKORNAS LIVSLÄNGD?

Man kan som sagt inte säga generellt när en löparsko är utsliten. I grund och botten sägs det att en löparsko håller cirka 600 till 1000 kilometer. Det finns dock några aspekter som påverkar löparskors livslängd.

Springer du till exempel mer i stan, på landsvägar eller i skogen? Att springa på asfalterade vägar orsakar större nötning på yttersulan på skorna. Det gör att löparskorna slits snabbare än när du går i mjukare terräng. Kanske kan man turas om att springa i stan och i parken?

En annan faktor är din egen vikt. En tyngre löpare kommer att uppleva mer slitage på löparskor än en lättare löpare. Tyvärr kan detta inte ändras lika snabbt som löprutten.

Din personliga löpstil är också en faktor för slitaget på dina löparskor. Om du till exempel belastar dina fötter på ena sidan, är det logiskt sett mer sannolikt att skorna skavs av där.

Du kan också se detta när du undersöker dina löparskor. Ibland räcker det med att lägga dem på ett plant golv och se om skorna fortfarande står upprätt.

Skorna i sig är också ett kriterium för livslängden. Är det lätta tävlingsskor eller kraftigt dämpade löparskor? På grund av sin konstruktion slits tävlingsskor oftast tidigare än stabila träningsskor.

Kvaliteten på löparskorna är förstås också avgörande. Skor av hög kvalitet kommer säkerligen att hålla längre än löparskor av lägre kvalitet. Här betyder det att inte spara in på fel saker.


TIPS TILL DIG OCH DINA LÖPARSKOR

En slags löpardagbok rekommenderas så att du kan hålla koll på hur länge du har sprungit och i vilka skor. Du behöver inte gå långt för att designa något nytt. Många löparappar som Runkeeper låter dig tilldela respektive löparsko till varje löppass.

Du behöver alltså inget nytt program eller något annat och du kan helt enkelt hålla koll på allt med din träningsapp. Detta gör att du kan se vilka skor du har sprungit i, hur länge och hur många kilometer.

Utöver det rekommenderar vi att du har flera olika löparskor och springer i dem växelvis. Vår partner ASICS kallar detta "Mix up your run". På grund av den olika dämpningen och passformen stressas dina fötter lite olika vid varje löpning.

Genom detta tränar du även fotens små muskler under löpning. Dessutom vänjer sig inte fötterna för mycket vid en sko. När det kommer till ekonomi ska man komma ihåg att tre par skor håller tre gånger så länge som ett.

Som ytterligare tips kan vi rekommendera att du tar hand om dina löparskor. Du kan enkelt ta bort smuts, gräs eller annan smuts med en borste eller genom att slå ihop sulorna för att få av smuts.

Annars skulle vi också rekommendera att borsta av det övre materialet med ljummet vatten och rengöra det. Regelbunden vård hjälper löparskorna att hålla längre.


SÅ HITTAR DU DEN PERFEKTA EFTERFÖLJARE FÖR DINA LÖPARSKOR

Om du har en favoritsko går du självklart oftast i den och drar dig för att byta ut den. Några märken som ASICS hjälper dig att hitta en ny löparsko. Hos ASICS är skomodellerna numrerade efter version.

Om du till exempel alltid har kört ASICS Nimbus 18 kan du ta en titt på ASICS Nimbus 20 först. Dess struktur är densamma, den har bara några nya funktioner här och där.

Vi rekommenderar att du ser dig om efter en ny löparsko efter att du sprungit cirka 400 kilometer. Du kan fortfarande köra den tidigare skon, men du har tillräckligt med tid att bryta in den nya modellen. Letar du redan efter en ny löparsko efter våra tips? Då hittar du säkert det du söker hos oss. 

MAMMUT - Protect your Playground: Tänk noga innan du köper, välj miljövänliga alternativ och vårda dina produkter för att förlänga deras livslängd. Var medveten om att bergen är avgörande för vårt vatten och våra liv.
Solglasögon är ett måste i vårsolen för både UV-skydd och stilfaktor. De skyddar dina ögon från skadlig UV-strålning samtidigt som de ger din outfit en stilfull touch. Så, för ett säkert och coolt utseende i våren, glöm inte dina solglasögon!

KELLER SPORTS EXPERT ADVICE

VI TIPSAR

ÅRETS BÄSTA LÖPARSKOR 2024

Vilka är årets bästa löparskor? Här är de löparskor som vi tycker förtjänar en plats på listan över de bästa löparskorna 2024.

Läs artikel 

GUIDE

DÄRFÖR SKA DU BYGGA EN SKOROTATION

Kort sagt är skorotation en term för de löparskor som du byter mellan i din träningsrutin. Det kan vara allt från två par och uppåt, vilket vanligtvis dikteras av hur mycket du springer på veckobasis.

Läs artikel

GUIDE

BÄSTA RYGGSÄCKEN FÖR FRILUFTSLIV

Det finns ryggsäckar för alla utomhusaktiviteter, för terränglöpning såväl som för trekking. Men hur hittar man den perfekta outdoor-ryggsäcken?

Läs artikel

SPORTBUTIKEN ONLINE FÖR SERIÖSA IDROTTARE

Sedan 2005 har Keller Sports varit det självklara valet för seriösa idrottare och aktiva outdoor-intresserade som söker kvalitetsutrustning, råd och service.

Hitta den perfekta utrustningen av hög kvalitet för din sport på Keller Sports. Välj bland mer än 13 000 högkvalitativa sportskor, sportkläder och sportutrustning för din träning, hobby och nästa tävling. Vårt sortiment av sportartiklar är noggrant utvalt och erbjuder nybörjare, hobbyidrottare och tävlingsidrottare exakt rätt produkter för nya topprestationer.

Vi lägger stor vikt vid högkvalitativa material, övertygande funktionalitet och sportig design. För att uppnå detta har vi ett nära samarbete med välkända varumärken och nya aktörer inom sportvärlden. Tillsammans med dem och Keller Sports team väljer vi ut speciella sportartiklar för löpning, träning, vandring och skidåkning åt dig.

KELLER SPORTS ÄR EN RIKTIG SPECIALISTBUTIK

Keller Sports ingår i den nordiska sportgruppen WeSports och drivs tillsammans med några av Europas starkaste specialister inom löpning, träning, vintersport, outdoor och cykling. Våra specialistteam är  själva ambitiösa idrottare med många års erfarenhet av träning och tävling. Vi åker runt och närvarar vid lokala och nationella tävlingar. Vi brinner för sport. Det viktigaste för oss är att kunna hjälpa dig att utvecklas mot dina mål och i ditt intresse.

För att du inte ska behöva kompromissa med funktionalitet och komfort testas många av våra produkter av Keller Sports-proffs för att säkerställa deras praktiska användbarhet och prestanda. Löparskor, längdskidor, träningskläder eller vandringsutrustning - våra proffs tar med sig sportartiklarna in i träningen och testar fördelarna.

Bli inspirerad och motiverad och missa inte fler trender och nyheter om sportartiklar, varumärken och innovationer. Följ oss på Instagram eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

BESTÄLLA SPORTARTIKLAR PÅ NÄTET

... snabbt och enkelt! Hos Keller Sports kan du betala säkert med Svea-faktura, kredit- och debitkort eller PayPal. Välj din nästa sportutrustning från över 250 förstklassiga märken och få paketet bekvämt levererat hem till dig.

  • Sportartiklar av hög kvalitet och med premiumvarumärken
  • Inga fraktkostnader från ett ordervärde på 599 SEK
  • Nyheter, trender och insikter gratis i Keller Sports Expert Advice

MIN VARUKORG(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
TOTALT: 0 kr
TILL KASSAN

FAVORITER(0 artiklar)

Du har ännu inga favoriter
Sverige (SEK)
MENY