0
Favoriter
0
Varukorg
Meny

En gång till! Andra upplagan av Snow & Safety Wintercamp by Keller

Susanne Kraft, Berghasen

Snow & Safety Wintercamp by KELLER blev en framgångssaga förra året. Skäl nog att göra det en gång till! Med något fler deltagare, bekanta ansikten och gamla partners reste vi till Kitzbühel i Tyrolen igen 2023.

Den första helgen i februari handlade allt om riskhantering vid turskidåkning, lavinsäkerhet och att ta sina första steg på turskidor. Missade du det andra Snow & Safety Winter Camp? Det var inget problem! Susanne Kraft, en av de två initiativtagarna till bloggen "berghasen", var där och sammanfattar helgen för dig här.

SNOW & SAFETY WINTERCAMP 2023 BY KELLER

Mycket var sig likt i det andra lägret. Men vissa saker var nya! I stället för 20 kunde 40 personer delta den här gången. Och vi åkte till en ny plats: lyxresorten Grand Tirolia i Kitzbühel.

Säkerhetspartnerna förblev desamma: Mammut och Dynafit försåg oss deltagare med lavinutrustning och testmaterial. Och toppturskläderna som vi kunde välja mellan när vi registrerade oss kom återigen från Mammut, Houdini, Patagonia, Schöffel, The North Face, adidas Terrex, Peak Performance, Salewa och Scott.

FREDAG: ANLÄNDA, PACKA UPP, LAVINKÄNNEDOM

Sent på fredagskvällen hade alla deltagare anlänt till Grand Tirolia. Bilarna parkerades av den serviceinriktade personalen, vi flyttade in i våra smarta rum och fick vårt överraskningspaket - helgen kunde inte ha fått en bättre start.

På hotellrummet väntade också våra turskidkläder, som vi fick testa och behålla under de närmaste dagarna. Det fanns också andra små överraskningar, som en termosflaska, en tubhalsduk och små föremål från KELLER-partnerna Emilo Coffee, 3 Bears Porridge, AMSPORT och Swox.

Innan Grand Tirolia serverade den utsökta menyn presenterade Mammut de airbag-ryggsäckar, spadar, sonder och lavinsändare som skulle garantera vår säkerhet under de följande dagarna. Precis som förra året tillhandahöll Dynafit skidor och pjäxor för turåkning.

Ankomst, incheckning, uppackning och utrustning - de organisatoriska frågorna var avklarade och vi gick vidare till den mysiga och riktigt spännande delen av den första kvällen. Efter välkomnande och middag stod en föreläsning om lavinmedvetenhet och riskhantering vid topptur på programmet.

Bergsguiden Toni Moßhammer från den lokala alpina skolan ROCK'n'ROLL gav oss allt vi behövde veta om förberedelser inför en tur, lavinmedvetenhet, riskhantering på berget och att studera lavinrapporten redan den första kvällen.

Knappast något kunde ha varit mer relevant den här helgen. För lavinrapporten visade lavinvarningsnivå 4 av 5 för Kitzbühel-alperna. Anledning nog för Toni att lyssna noga och öva flitigt nästa dag!

LÖRDAG: SÖKNING, SONDERING & SKOTTNING

Naturligtvis kunde vi ha tillbringat lite mer tid vid den frestande frukostbuffén på Grand Tirolia om inte taxibilarna redan hade väntat utanför hotellet. Istället för kaffe hade vi snart skinn, skidor och stavar i våra händer. Taxibilarna släppte nämligen av oss vid starten av skidturen upp till Bichlalm och släppte ut oss på den härliga nysnön.

Eftersom det var första gången på turskidor för några av deltagarna, hade vi redan kvällen innan delat in oss i sex grupper på olika nivåer. Varje grupp leddes av en bergsguide från regionen Kitzbühel Alperna.

När varje skida hade hittat rätt underlag, varje stav rätt längd och varje känga rätt inställning för uppstigningen, marscherade vi i små grupper uppför det förberedda uppstigningsspåret mot Bichlalm efter lavinkontrollen med transceivern.

Snöfallet och de starka vindarna under de senaste två dagarna hade inte bara gett oss lavinvarningsnivå 4, utan också ett riktigt vinterunderland. Tjocka snöflingor seglade fortfarande ner från himlen och träden längs pisten var täckta av en tjock vintermantel.

De 450 höjdmetrarna upp till Bichlalm var inga problem, inte ens för de som var nya på turen. Turen är aldrig för brant, utan slingrar sig upp till den mysiga stugan. De mer avancerade vandrarna bland oss lade till ytterligare några höjdmeter och besteg Hochetzkogel strax ovanför Bichlalm.

Men vinden drev oss snabbt tillbaka ner igen. I den varma stugan väntade en lunch med regionala specialiteter. Efter ostspätzle, ostknödel och schnitzel kunde vi gå vidare till dagens huvudpunkt: utbildning i lavinsändare. Bergsguiderna som följt oss under hela veckan upprepade sökproceduren för lavintransceivern och förklarade hur transceivern, sonden och spaden fungerar.

Varje bergsguide simulerade en nödsituation med sin grupp. Det vi hade hört i teorin redan igår kunde vi nu äntligen praktisera i verkligheten. Ryggsäckar grävdes ner för att så snabbt som möjligt kunna letas upp, sonderas och skyfflas fram.

När vi hade hittat och grävt ut alla ryggsäckar gick vi tillbaka ner för pisten och in i dalen.

YOGA, MIDDAG, FILMVISNING & CHILL

Efter skidresan är det dags för avkoppling! Från det kalla berget, in i den varma bastun eller poolen. Det finns knappast något mer avkopplande efter några timmar i friska luften. Det är tur att vi också kunde använda hotellets enorma wellnessavdelning.

De som föredrar aktiv avkoppling var i perfekta händer med ett yogapass före middagen. De tomma tallrikarna och nöjda ansiktena visade hur bra allas mat smakade efter den här dagen. Efter denna första dag tillsammans i snön var stämningen på kvällen uppsluppen. Vi fick nya vänner, pratade och skrattade åt det ena eller andra missödet på den första turen.

Med full mage och ett gott glas vin avslutade vi med att titta på de senaste filmerna av friåkaren Roman Rohrmoser och traillöparen René Claussnitzer, alias Master Goodvibe, och fick lite inspiration för våra nästa äventyr under ett gemensamt föredrag och en frågestund.

SÖNDAG: SKIDTUR I KITZBÜHEL-ALPERNA

Snö på morgonen, solsken senare. Det var väderprognosen för den sista dagen av Snow & Safety Winter Camp 2023, så vi hade ingen brådska att hoppa upp ur våra king size-sängar tidigt på morgonen och kunde njuta av frukostbuffén till vårt hjärtas innehåll.

Tyvärr hade lavinsituationen fortfarande inte lättat. Guiderna kom därför på några platta och mycket säkra turer under trädgränsen. Vi delade upp oss i grupperna från föregående dag och började i Aurach, en liten sidodal nära Kitzbühel, i det snötäckta vinterunderlandet.

För många deltagare var turen deras första offpistutflykt. Längs en idyllisk bäck nådde vi via skogsstigar en mild alpin betesmark. Hur lockande den mattvita snön än såg ut ville vi inte gå högre idag. Varningsskyltarna visade tydligt att vi skulle stanna och inte gå.

Ändå missade vi inte uppstigningen. Bergsguiden Toni och feeridern Roman Rohrmoser skapade en snöprofil och visade hur spänd lavinsituationen var med ett utökat pelartest. Även en minimal extra belastning fick ett 50 cm tjockt snöblock att lossna från det svaga lagret nedanför.

När allt kommer omkring måste man lära sig att vända tillbaka. Så vi tog av oss skidorna med gott samvete och kunde åtminstone göra några fler svängar genom en platt puderbacke på vägen tillbaka till Aurach.

TACK TILL ALLA PARTNERS, BOENDET & IDROTTARNA

Utan KELLERs partnervarumärken skulle Snow & Safety Winter Camp inte ha kunnat organiseras igen. Tack så mycket för den högkvalitativa hyrutrustningen och de fantastiska kläderna, som kommer att göra lägret till ett fantastiskt minne för oss på alla våra framtida turer.

Mammut: Mammut erbjuder hela utbudet från turskidkläder till utrustning som lavinryggsäckar, spadar och sonder.

Salewa: I bergen hittar du ditt sanna jag. Salewa uppmanar till en återgång till det väsentliga - en uppmaning som inte kan ignoreras. De förenar erfarenhet med uppfinningsrikedom och kombinerar tradition med innovation för att utveckla utrustning som kan användas för att bryta ny mark. Detta var också fallet på Snow & Safety Winter Camp.

Dynafit: Målet för tillverkaren av bergsutrustning DYNAFIT är att göra alla ambitiösa amatöridrottare inom uthållighetssporter snabbare och att tillhandahålla den bästa möjliga utrustningen för detta.

Houdini: Det svenska friluftsvarumärket Houdini kombinerar miljöskydd och hållbarhet med högkvalitativa sportkläder med en anmärkningsvärd stilfaktor.

Patagonia: Patagonia hjälper dig att upptäcka naturen med hållbara kläder, få kontakt med den och skapa ögonblick du sent kommer att glömma.

Schöffel: Hos det familjeägda företaget Schöffel hittar du rätt material och rätt produkter för dina äventyr i naturen.

The North Face: "Never Stop Exploring" - strävar alltid efter att utrusta bergssportentusiaster på bästa möjliga sätt för turer.

Adidas Terrex: Adidas Terrex stöder dig på dina utomhusäventyr så att du kan fördjupa dig helt i naturen.

Peak Performance: Även grundarna av varumärket Peak Performance är hängivna skidåkare och bergsklättrare. Detta återspeglas också i kläderna, en blandning av prestanda och stil.

Scott: Sedan starten har namnet Scott inspirerat proffs och amatöridrottare med sina sofistikerade innovationer. Namnet Scott är en pionjär inom både cykling och skidåkning.  

 

Ett stort tack också till Hotel Grand Tirolia Kitzbühel och Kitzbühel Tirol & Kitzski, tack vare vilka vi kunde genomföra Snow & Safety Wintercamp 2023 i en drömmiljö, samt till våra nutritionspartners Emilo Coffee, 3 Bears Porridge, AMSPORT och Swox, som som alltid gjorde deltagarna glada med sina unika produkter.

MAMMUT - Protect your Playground: Tänk noga innan du köper, välj miljövänliga alternativ och vårda dina produkter för att förlänga deras livslängd. Var medveten om att bergen är avgörande för vårt vatten och våra liv.
Solglasögon är ett måste i vårsolen för både UV-skydd och stilfaktor. De skyddar dina ögon från skadlig UV-strålning samtidigt som de ger din outfit en stilfull touch. Så, för ett säkert och coolt utseende i våren, glöm inte dina solglasögon!

KELLER SPORTS EXPERT ADVICE

VI TIPSAR

ÅRETS BÄSTA LÖPARSKOR 2024

Vilka är årets bästa löparskor? Här är de löparskor som vi tycker förtjänar en plats på listan över de bästa löparskorna 2024.

Läs artikel 

GUIDE

DÄRFÖR SKA DU BYGGA EN SKOROTATION

Kort sagt är skorotation en term för de löparskor som du byter mellan i din träningsrutin. Det kan vara allt från två par och uppåt, vilket vanligtvis dikteras av hur mycket du springer på veckobasis.

Läs artikel

GUIDE

BÄSTA RYGGSÄCKEN FÖR FRILUFTSLIV

Det finns ryggsäckar för alla utomhusaktiviteter, för terränglöpning såväl som för trekking. Men hur hittar man den perfekta outdoor-ryggsäcken?

Läs artikel

SPORTBUTIKEN ONLINE FÖR SERIÖSA IDROTTARE

Sedan 2005 har Keller Sports varit det självklara valet för seriösa idrottare och aktiva outdoor-intresserade som söker kvalitetsutrustning, råd och service.

Hitta den perfekta utrustningen av hög kvalitet för din sport på Keller Sports. Välj bland mer än 13 000 högkvalitativa sportskor, sportkläder och sportutrustning för din träning, hobby och nästa tävling. Vårt sortiment av sportartiklar är noggrant utvalt och erbjuder nybörjare, hobbyidrottare och tävlingsidrottare exakt rätt produkter för nya topprestationer.

Vi lägger stor vikt vid högkvalitativa material, övertygande funktionalitet och sportig design. För att uppnå detta har vi ett nära samarbete med välkända varumärken och nya aktörer inom sportvärlden. Tillsammans med dem och Keller Sports team väljer vi ut speciella sportartiklar för löpning, träning, vandring och skidåkning åt dig.

KELLER SPORTS ÄR EN RIKTIG SPECIALISTBUTIK

Keller Sports ingår i den nordiska sportgruppen WeSports och drivs tillsammans med några av Europas starkaste specialister inom löpning, träning, vintersport, outdoor och cykling. Våra specialistteam är  själva ambitiösa idrottare med många års erfarenhet av träning och tävling. Vi åker runt och närvarar vid lokala och nationella tävlingar. Vi brinner för sport. Det viktigaste för oss är att kunna hjälpa dig att utvecklas mot dina mål och i ditt intresse.

För att du inte ska behöva kompromissa med funktionalitet och komfort testas många av våra produkter av Keller Sports-proffs för att säkerställa deras praktiska användbarhet och prestanda. Löparskor, längdskidor, träningskläder eller vandringsutrustning - våra proffs tar med sig sportartiklarna in i träningen och testar fördelarna.

Bli inspirerad och motiverad och missa inte fler trender och nyheter om sportartiklar, varumärken och innovationer. Följ oss på Instagram eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

BESTÄLLA SPORTARTIKLAR PÅ NÄTET

... snabbt och enkelt! Hos Keller Sports kan du betala säkert med Svea-faktura, kredit- och debitkort eller PayPal. Välj din nästa sportutrustning från över 250 förstklassiga märken och få paketet bekvämt levererat hem till dig.

  • Sportartiklar av hög kvalitet och med premiumvarumärken
  • Inga fraktkostnader från ett ordervärde på 599 SEK
  • Nyheter, trender och insikter gratis i Keller Sports Expert Advice

MIN VARUKORG(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
TOTALT: 0 kr
TILL KASSAN

FAVORITER(0 artiklar)

Du har ännu inga favoriter
Sverige (SEK)
MENY