0
Favoriter
0
Varukorg
Meny

Stadslöpning vs. terränglöpning - skillnader, fördelar & nackdelar

Löpning är lätt. Vem som helst kan börja med det. Det är möjligt när som helst, var som helst och du behöver knappt någon utrustning – förutom rätt löparskor. Speciellt vid den här tiden, när semesterplaneringen fortfarande är svår, vill vi motivera dig att lära känna din egen stad och omgivning. Detta görs enklast i samband med en eller flera omfattande löparmiljöer.

Vissa friluftsidrottare dras mer till den snabba asfalten, medan andra gillar att träna ute i naturen bort från stadens liv och rörelse. Det spelar ingen roll om det är stadslöpning eller terränglöpning – båda varianterna har mycket att erbjuda på rätt sträckor.

Om den vanliga löpningen har blivit för tråkig för dig, prova något annat. Det behöver inte alltid vara stadsparken eller samma slinga precis framför ytterdörren, både storstäder och små byar är mer varierade än man kan tro.

1.2. FÖRDELAR OCH NACKDELAR MED STADSLÖPNING

Fördelar: Den stora fördelen med stadslöpning är dess enkelhet. Alla kan börja direkt utanför dörren och du behöver inte avstå från utomhusaktiviteter. Du slösar inte tid på att köra iväg någonstans, du kan koncentrera dig fullt ut på löpningen, vilket gör att stadslöpning inte är något problem att göra vid sidan av det vardagliga arbetet.

Du får även en helt annan syn på din stadsdel och närområdet när du passerar nya ställen. På så sätt kan du snabbt upptäcka flera, annars lätt förbisedda förtrollande hörn.

Nackdelar: På grund av de asfalterade vägarna ökar belastningen på dina leder. Vid ett eller annat tillfälle gör trafikljus och trafik det svårt för dig att springa smidigt om du inte planerar din rutt särskilt noggrant.

Stadsluften är inte lika bra som under terränglöpning, men dina lungor kommer ändå att uppskattar några djupa andetag för att få din kropp i toppform.

1. STADSLÖPNING

Att upptäcka staden på ett lekfullt sätt, se nya platser och träffa trevliga människor eller bara använda de tidiga morgontimmarna för att jogga innan jobbet – det är så modern stadslöpning ser ut.

1.1. VAD ÄR STADSLÖPNING?

Du behöver inte öppna ytor, skogen utanför dörren eller mycket utrymme för att springa. Att springa på asfalt erbjuder snarare många fördelar som du inte bör underskatta.

Stadslöpning utnyttjar den naturliga rörelsen från världens äldsta sport för att utforska ditt område samtidigt som du kommer eller håller dig i form.

Att springa i stan behöver inte vara monotont eller ens tråkigt. Försök bara vara öppen för nya saker. Prova att utforska sevärdheterna i din stad eller om du vill ha lite stöd, Audio Guidad Runs eller Suunto Street Art Runs är bra möjligheter för ny inspiration och motivation.

1.3. MED RÄTT UTRUSTNING GENOM STADSDJUNGELN

Som med alla utomhusaktiviteter måste utrustningen passa dig. Bättre dämpning behövs för den hårda trottoaren, medan onödigt grepp bara gör dig långsammare i stadskärnan.

Se till att du bär löst sittande kläder, beroende på din träning och konditionsnivå, bör du bära kompressionskläder för att motverka den hårdare påfrestningen.

2. TERRÄNGLÖPNING

Terränglöpning är mer än löpning i naturen. Den speciella aspekten av frihet kommer allt mer i fokus, så att allt fler blir entusiastiska över den något annorlunda löpningen.

2.1. VAD ÄR TERRÄNGLÖPNING?

De senaste åren har terränglöpning gått från hype till etablerad sport. Sedan 2015 har World Athletics Federation till och med erkänt terränglöpning som en separat sportgren. Men när räknas löpning egentligen som en terränglöpning? När du väl kommit av vägen är du en terränglöpare.

Detta kan vara i parker, på skogsstigar, utanför markerade leder eller till och med i alpin terräng. Kraven på trailrunningskor varierar, men majoriteten av trailrunning-entusiaster rör sig på mer eller mindre terrängvägar.

2.2. FÖRDELAR OCH NACKDELAR MED TERRÄNGLÖPNING

Fördelar: Terränglöpning är extremt varierad. Särskilt när man springer på nya rutter, då kan man beundra de vackra omgivningarna och knappast har känslan av att löpningen bara är för träningens skull.

Ojämna ytor kräver mycket mer balanserande muskler och belastar dina senor och ligament. Terränglöpning är därför den idealiska träningen för bättre balans och träna upp din reaktionsförmåga.

Nackdelar: För nybörjare kan belastningen också visa sig vara en nackdel, eftersom risken för skador ökar på ojämna stigar. Det första terrängloppet bör därför inte nödvändigtvis vara i extrem terräng.

Eftersom man alltid måste vara lite piggare i terräng än när man joggar på asfalterade stigar, är det lite svårare för vissa att rensa huvudet. Om du bor i innerstadsområdet är vandringslederna utomhus vanligtvis begränsade till helger på grund av pendlingen.

2.3. RÄTT UTRUSTNING GÖR SKILLNAD

Om du ger dig ut i öppen terräng och letar efter den där riktiga utomhuskänslan - då är rätt utrustning ett måste. Dina terränglöparskor behöver betydligt mer grepp och stabilitet än landsvägslöparskor så att du inte glider av eller vrider fotleden på grund av ojämn terräng.

Med en lätt regnjacka är du väl rustad även vid ett plötsligt väderomslag i fjällen. För de lite längre terrängloppen, där du lämnar halva eller till och med hela maratonsträckan bakom dig, tänk på att ha en ryggsäck, en vätskeblåsa och en pannlampa ifall det skulle bli mörkt.

3. ALLMÄNNA TIPS FÖR NYBÖRJAR- OCH ERFARNA LÖPARE

Vill du testa terräng eller  stadslöpning först behöver du inte för mycket. Med rätt skor kan du komma igång. Så fort löpningen har fascinerat dig kommer din utrustning att expandera automatiskt.

Börja inte direkt med tempolopp eller långa distanser utan ge din kropp tid att sakta vänja sig vid den nya belastningen. Träningsframstegen gör du nästan av dig själv. Använd de första minuterna av varje löprunda för att värma upp dina muskler och komma igång. Du kan alltid trampa på gasen senare.

Förbered dig väl för löpturer utomhus. Titta på rutten innan, ta med dig något att dricka och sätt upp små mål som du successivt kan utöka. På så sätt bibehålls det roliga med löpningen på lång sikt. Att träna tillsammans med någon är ett utmärkt alternativ för alla nybörjare. Om du har svårt att ta dig ut, hitta likasinnade och utforska staden tillsammans och senare även den närmaste bergstoppen.

4. STADSLÖPNING VS. TERRÄNGLÖPNING – VEM VINNER JÄMFÖELSEN?

Slutsatsen är blandad. Bättre luft och skydd av lederna är klara fördelar vid terränglöpning. Dock kan det vara svårt för många stadsmänniskor att hitta tid för en sådan utflykt.

Det är bäst att prova båda en gång för att bilda sig en egen uppfattning. Alla hittar sitt föredragna sätt att springa eller byter skor då och då för den nya upplevelsen.

Naturligtvis behöver du inte vara helt utan terrängen i stan heller. Vad sägs om stads-terränglöpning? I denna trend kombinerar du stadselement med natur. Du kan korsa gator, spurta genom parken eller springa ner för trappan för att krydda den lugna löprundan.

MAMMUT - Protect your Playground: Tänk noga innan du köper, välj miljövänliga alternativ och vårda dina produkter för att förlänga deras livslängd. Var medveten om att bergen är avgörande för vårt vatten och våra liv.
Solglasögon är ett måste i vårsolen för både UV-skydd och stilfaktor. De skyddar dina ögon från skadlig UV-strålning samtidigt som de ger din outfit en stilfull touch. Så, för ett säkert och coolt utseende i våren, glöm inte dina solglasögon!

KELLER SPORTS EXPERT ADVICE

VI TIPSAR

ÅRETS BÄSTA LÖPARSKOR 2024

Vilka är årets bästa löparskor? Här är de löparskor som vi tycker förtjänar en plats på listan över de bästa löparskorna 2024.

Läs artikel 

GUIDE

DÄRFÖR SKA DU BYGGA EN SKOROTATION

Kort sagt är skorotation en term för de löparskor som du byter mellan i din träningsrutin. Det kan vara allt från två par och uppåt, vilket vanligtvis dikteras av hur mycket du springer på veckobasis.

Läs artikel

GUIDE

BÄSTA RYGGSÄCKEN FÖR FRILUFTSLIV

Det finns ryggsäckar för alla utomhusaktiviteter, för terränglöpning såväl som för trekking. Men hur hittar man den perfekta outdoor-ryggsäcken?

Läs artikel

SPORTBUTIKEN ONLINE FÖR SERIÖSA IDROTTARE

Sedan 2005 har Keller Sports varit det självklara valet för seriösa idrottare och aktiva outdoor-intresserade som söker kvalitetsutrustning, råd och service.

Hitta den perfekta utrustningen av hög kvalitet för din sport på Keller Sports. Välj bland mer än 13 000 högkvalitativa sportskor, sportkläder och sportutrustning för din träning, hobby och nästa tävling. Vårt sortiment av sportartiklar är noggrant utvalt och erbjuder nybörjare, hobbyidrottare och tävlingsidrottare exakt rätt produkter för nya topprestationer.

Vi lägger stor vikt vid högkvalitativa material, övertygande funktionalitet och sportig design. För att uppnå detta har vi ett nära samarbete med välkända varumärken och nya aktörer inom sportvärlden. Tillsammans med dem och Keller Sports team väljer vi ut speciella sportartiklar för löpning, träning, vandring och skidåkning åt dig.

KELLER SPORTS ÄR EN RIKTIG SPECIALISTBUTIK

Keller Sports ingår i den nordiska sportgruppen WeSports och drivs tillsammans med några av Europas starkaste specialister inom löpning, träning, vintersport, outdoor och cykling. Våra specialistteam är  själva ambitiösa idrottare med många års erfarenhet av träning och tävling. Vi åker runt och närvarar vid lokala och nationella tävlingar. Vi brinner för sport. Det viktigaste för oss är att kunna hjälpa dig att utvecklas mot dina mål och i ditt intresse.

För att du inte ska behöva kompromissa med funktionalitet och komfort testas många av våra produkter av Keller Sports-proffs för att säkerställa deras praktiska användbarhet och prestanda. Löparskor, längdskidor, träningskläder eller vandringsutrustning - våra proffs tar med sig sportartiklarna in i träningen och testar fördelarna.

Bli inspirerad och motiverad och missa inte fler trender och nyheter om sportartiklar, varumärken och innovationer. Följ oss på Instagram eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

BESTÄLLA SPORTARTIKLAR PÅ NÄTET

... snabbt och enkelt! Hos Keller Sports kan du betala säkert med Svea-faktura, kredit- och debitkort eller PayPal. Välj din nästa sportutrustning från över 250 förstklassiga märken och få paketet bekvämt levererat hem till dig.

  • Sportartiklar av hög kvalitet och med premiumvarumärken
  • Inga fraktkostnader från ett ordervärde på 599 SEK
  • Nyheter, trender och insikter gratis i Keller Sports Expert Advice

MIN VARUKORG(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
TOTALT: 0 kr
TILL KASSAN

FAVORITER(0 artiklar)

Du har ännu inga favoriter
Sverige (SEK)
MENY